Att göra mönster på silver och skapa former.

Att skapa mönster och forma silvret är viktigt för att din design ska bli som du har tänkt dig. Det kan både vara lätt och svårt. Vill man prova ett nytt mönster så kan det vara bra att ha lite koppar man kan prova på. Det man hade tänkt sig kan vara mycket svårare att genomföra än du trodde eller lättare. Det är bara till att prova och den billigare kopparn kan man leka lite med. Här nedan kommer några förslag hur du kan gör mönster och forma silvret. 

Ringtillverkning Ringtillverkning Ringtillverkning Ringtillverkning Ringtillverkning Hur man gör ringar.

Ringar gör man genom att linda den tilltänkta tråden tätt om en regel en eller en sticka. Man kan ta hjälp av ett skruvstäd geonom att fästa tråden och regeln och sen linda tråden runt för hand. Man kan också fästa tråden och regeln i en skruvdragare och på få lite hjälp med lindningen. Hur som helst så får man en lång jämn cylinder av ringar när man är färdig. Nästa steg är att såga upp ringarna. Då fäster man cylindern i ett skruvstäd eller så kan den modige hålla den i handen. Man sågar tvärs över trådarna och ringarna lossnar en efter en. Viktigt är att taggarna på sågklingan är riktade neråt så ringarna trycks ihop när du sågar. Ska du ha ringarna till en vikingakedja som inte lödas så är det viktigt att du ha ett fint sågblad för att få ett fint snitt med lite grader, annars kan du använda ett lite grövre sågblad. Grövre tråd än 2mm i diametern är svårt att linda för hand. Ska du ha ovala ringar så om möjligt glödga tråden innan eller använd mjukglödgad tråd och linda över två stickor. Såga upp i kortsidan. Om du gör vikingasmycken som inte lödas måste du ha hårdglödgad tråd till detta också. Det finns ovala reglar men de är krångliga att avända och fastnar lätt på regeln. Jag brukar göra en massa cylindrar som jag har liggande, också sågar jag upp när jag behöver ringar. Det är lättare att hålla ordning då. När man håller på med vikingasmycken och ska stänga och öppna ringar så kan man med fördel använda två flacktänger.

Forma en ring Forma en ring Forma en ring Forma en ring Forma en ring Här visas hur man formar en ring.

När man gjort iordning sin ringskena med raka kortsidor är det dags att böja ihop den. Det gör man med en skentång. Har man inte en skentång med plastbackar så kan man ta en skinnbit emellan. Man har den runda sidan inåt när man böjer. Man behöver inte bry sig om formen bara ringen är rak där kortsidorna möts möts. Det gör att man kan ställa ringen upp när man lödar och ta nytta av tyngdkraften för att hålla bitarna på plats. När det gäller argentiumsilver så är det viktigt att där inte är någon spänning där kortsidorna möts eftersom argentium är skört i varmt tillstånd. När man är färdig med lödningen och efterbehandlingar så sätter man ringen på en ringregel och bankar med en plasthammare till den är rund.

Matterade silversmycken Matterade silversmycken Matterade silversmycken Matterade silversmycken Matterade silversmycken Matterade silversmycken.

Att få detta vackra matta mönster är inte svårt. Man använder en matteringstrissa som man satt på polermaskinen. Trissan består av en massa piggar som river märken i silvret. Ju grövre piggar ju grövre märke. Mitt personliga namn på denna trissa är piggetrissa. Man får vara försiktig med fingrarna när men använder denna trissa. Den tar hårt om den träffar. Man bör också skydda ögonen på något sätt för små bitar silver som rycks loss kan hamna i ögonen.

Bankade smycken med spetsig hammare Bankade smycken med spetsig hammare Bankade smycken med spetsig hammare Bankade smycken med spetsig hammare Bankade smycken med spetsig hammare Bankade örhänge med psetsig hammare,

Man får först polera upp örhängena på framsidan. Man kan inte ha några rispor på ytan som ska bankas för de följer med och sitter kvar. Lägg örhängena på något hårt underlag, flackjärn t ex, och banka mönster med den spetsiga sidan på den polerade hammaren. Banka först på ett håll och vänd örhängen 90 grader och banka på andra hållet. Har du en hammare med tjockare spets så blir mönstret annorlunda. Prova dig fram hur du vill ha det. Slipa och polera sen kanterna och baksidan. Glödga sedan örhänget och gör formen med en tång. Ha en skinnbit om örhänget när du formar med tången så skyddar du ytan. Förslag på tång ser du på bilden och det är en spciellt skentång där ena sidan är rund och avsmalnande. Högglanspolera sedan hela smycken och till sist sätt i örkroken.

Silverringar med bankad yta och konkav form. Silverringar med bankad yta och konkav form. Silverringar med bankad yta och konkav form. Silverringar med bankad yta och konkav form. Silverringar med bankad yta och konkav form. Att arbeta med bankad yta med konkav form

Dessa mönster har jag fått fram genom att jag polerar upp framsidan på rondellen. Rondellen poleras innan bankningen för att eventuella rispor vill hänga med och synas efter bankning. Sen lägger jag rondellen på ett hårt underlag, ett flackjärn, och bankar med den runda sidan på en polerad kulhammare. För att få den konkava formen så värmer jag silvret föst och lägger sen i ett träblock med en rund fördjupning. Man kan prova att banka ner silvret med en plasthammre först, eller använda en träpuns eller plastpuns. Här på bilden används en kulhammare vilket är sista utvägen om silvret är tjockt. Polera sedan upp baksidan och höglanspolera allt. Rondellen är nu färdig att löda fast på ringskenan.

Valsat mönster. Valsat mönster. Valsat mönster. Valsat mönster. Valsat mönster. Här är exempel på ett valsat mönster och vilken spets jag använt

Man kan ganska enkelt göra mönster med hjälp av en vals och tyg. Tyget måste vara tunnt och vasst. Tyll och tyllspets är ett exempel på detta. Tyget är förbrukat när du använt det. Glödga silvret innan och se till att det inte finns några repor på ytan som valsas. Ställ in valsen så trycket blir högt mot silvret. Det ska kännas trögt när du valsar. Då får du ett bra tryck av tyget. Är tygen för tjockt eller för mjukt blir det ett dåligt tryck.

Konvex form. Konvex form. Konvex form. Konvex form. Konvex form. Verktyg till konvex form.

Man kan skapa en konvex form eller kupad form genom att hålla silvret på t ex en stålkula och slå fram formen i första hand med en plasthammare. Här har jag använt ett mothåll från en karosserisats till bilar. Mothållen finns att köpa en och en för ca 150-200 kr. Jag har använder min karosserisats mycket och framför allt detta mothåll. Man kan också forma silvret över en puns man satt fast i ett skruvstäd. OBS! Använd skinn mellan skrustädet och punsen. Den konvexa formen blir mjukare med ett mothåll.

TILL MENYN

Frästa mönster. Frästa mönster. Frästa mönster. Frästa mönster. Frästa mönster. Frästa mönster gör man med diamantfräsar. Man kan sätta fräsarna i en borrmaskin som försiktigt sätter fast i ett skruvstäd. Man kan dra fräsen så det blir mönster, eller så trycker man silvret mot en spetsig diamant fräs och håller still ett tag. Då bildas de djupa mönster som är på ringen.
Fotavtryck Fotavtryck Fotavtryck Fotavtryck Fotavtryck Dessa fotavtryck är skapade av runda diamantfräsar. Jag har jobbar med en flexaxel så jag har kunnat jobba på fri hand.
Mönster genom uppvärmning Mönster genom uppvärmning Mönster genom uppvärmning Mönster genom uppvärmning Mönster genom uppvärmning Det här mönstret har bildats genom att man värmt med brännare uppifrån och bara på det aktuella stället. Översta lagret silver blir då flytande och får lite veckade och raggiga mönster. Det är dock en riskfylld metod för det är lätt att värma för mycket.
Ministubbe. Ministubbe. Ministubbe. Ministubbe. Ministubbe. Denna ministubbe har jag på mitt bord och där kan jag få fram konkava former genom groparna och konvexa former genom kulorna.
Punsarstampsats Punsarstampsats Punsarstampsats Punsarstampsats Punsarstampsats Punsar och puckelanka med det kan du skapa både konvexa och konkava former bl a klot.
Armbandsregel På en armbandsregel formar du armband med en plasthammare i första hand. Om du väljer en rund eller en oval regel är en saksak.
Städ Städ Städ Städ Städ Ett städ kan vara till hjälp när du ska forma eller banka.