Silver finns i olika halter och olika legeringar. En silverstämpel som visar 925 innebär att på ett kg material är 925 g silver. Resten brukar vara koppar här i Sverige, men det finns ingen garanti. Smycken kan tex vara belagda med rodium utan att det finns angivet. Det bör man ta i beaktning när man ska laga någon annnans arbete. Blandar jag olika sorters silver genom att löda på tex en fattning i finsilver på sterlingsilver blir märkningen 925 precis som sterlingsilver. Lägsta halten gäller om man blandar olika sorters silver.
Finsilver innehåller 99,9% silver dvs 999g av 1 kg är silver. Det stämplas 999. Det är mjukt och kan med fördel användas till fattningar famför allt till mjuka och sköra stenar.
Sterlingsilver innehåller 92,5% silver, dvs 925gr silver i 1kg sterlingsilver Det vanligaste är att resten innehåller koppar. Det är det sterlingsilver vi mest använder i Sverige. Stämpeln som används för detta silver är 925. Sterling silver är starkare och hårdare än finsilver och är vanligt i smycken.
Verksilver innehåller 83,0% silver, dvs 830g i 1kg är silver. Det var vanligt i bruksföremål. Nackdelen med detta silver är att det smälter vid lägre temperatur, inte lika smidigt som sterlingsilver och blir lätt svart. Det stämplas 830.
Silverlera är pulveriserat silver som är utblandat med ett bindemedel. När leran är bränd så kan den innehålla 99,9% silver eller 92,5% silver beroende på vilken sort som används.
Argentium är ett silver som man har börjat använda alltmer på senare tid, framförallt i England och USA. Jag använder det till en del av mina tavlor och smycken. Det togs fram på 90-talet av Peter Johns som patenterade legeringen. Argentiumsilver innehåller ca 935g silver per kilo. I vanligt sterlingsilver är resten koppar, men i argentiumsilvret har man bytt ut en del koppar mot germanium, vilket ger ett smidigt och starkt silver som inte svartnar på samma sätt som vanligt sterlingsilver. Germanium vandrar i silvret och lägger sig i ytan och hindrar oxidering. Efter härdning kan det bli upp till ca 2 ggr så hårt som vanligt sterlingsilver. Det kan stämplas 925 eller 935, men är det argentium så lägger man till en stämpel i form av en enhörning.