Att arbeta med silverlera.

Frihandsarbete med silverlera. Frihandsarbete med silverlera. Frihandsarbete med silverlera. Frihandsarbete med silverlera. Frihandsarbete med silverlera. Här är ett arbete modellerat på fri hand i silverlera.

När man tänker på silver så tänker man väl inte att man faktiskt kan jobba med ett mjukt material. Det hela började med att man började få en massa restmaterial som man ville använda och då kom man på att om man pulvriserade silver och blandade med giftfritt bindemedel så blev det som en lera som man sedan kunde bränna och få rent silver. Bränningen sker i 600⁰-900⁰C. Först bränns bindemedlet upp och sedan sintrar silvret ihop. Det tar längre tid ju lägre temperatur du har. Det finns lera idag som sintrar på 30 min i 600⁰(PMC3). Det finns instruktioner med leran som talar om hur lång bränntid det ska vara vid en viss temperatur. Den första leran som kom sintrade på 2 timmar i 900⁰ så det är lite skillnad. Leran krymper mellan 8-15%, lite beroende på märke. Efter bränningen så har du ett smycke med silver 999. Det finns dock ett undantag idag och det är PMC sterling som är den nyaste leran. Den måste man bränna 2 ggr och andra gången så ska den brännas med aktivt kol. Det ska vara ett speciellt kol man använder. Slutprodukten är då silver 925, som är starkare än 999, men måste vitkokas också. Min bedömning är att man måste bränna den i ugn, medan man kan bränna mycket av den vanliga leran med brännare, så hädanefter kommer jag endast att skriva här om den vanliga leran som ger silver 999 som slutprodukt. Det finns två ledande märke på marknaden idag Art Clay och PMC (Precious metal clay). Jag har mest arbetat med PMC.. Du får pröva vad som passar just dig. När är det då lämpligt att använda silverlera fastän det är mycket dyrare än vanligt silver? Jag skulle vilja säga när man ska invecklade mönster som är svåra att göra vid vanligt silversmide. Stora, rena och blanka ytor är lättare att skapa med silverplåt. Jobbar man tredimensionellt med t ex blommor som man modellrar så är silverlera att föredra. Det finns lite olika leror att köpa och de har lite olika användningsområde.

  • Ark är den torraste leran som är som ett pappersark. Man kan klippa, skära eller stansa ut figurer. Man kan böja arket hur som helst utan att det bryts. Det klistras ihop med pasta, men man måste vara försiktig med fukt då det löser upp arket. Det måste brännas i ugn.
  • Silverpasta är den form som innehåller mest vatten. Man använder den att pensla t e x baksidan av blad för att sedan bränna bort bladet och få ett perfekt avtryck. Man använder också pasta för att ”limma” ihop våta och torra silverlerabitar. Man kan även limma fast så detaljer och laga små sprickor på bränd lera innan man bränner igen. Pasta går att bränna både i ugn och med brännare.
  • Sprutan använder man för att spritsa ”filigranarbete” kring t ex en flörtkula eller att göra figurer och namn på bakplåtpapper. Man bränner sedan bort stödmaterialet och får en filigrankula kvar. Man gör detta helst i ugn då vissa stödmaterial får silvret att smälta med brännare. Har du ren bomull och ej för packat material i stödmaterialet så kan du klara att bränna med brännare. Korklera kan också användas som stödmaterial. Korklera har en tendens att expandera vid stora temperaturväxlingar så ett sådant objekt bör torka i rumstemperatur och brännas i ugn.
  • Silverlera (PMC3) går att bränna med brännare och i ugn. Med brännare ska föremålet vara så varmt att det är rött i 2-6min beroende på tjocklek och storlek. Används som du tänker dig modellera. Olika delar limmas ihop med pasta.

När du börjar arbeta med silverlera så använder du samma verktyg som vid modellering. Det är bra att ha platsunderlägg, kavel, spelkort, skalpell, palettkniv, akrylskiva, formar, pensel, skulpteringsverktyg och smörjmedel. Smörjmedlet ska vara naturligt, det får inte innehålla mineralolja som tex paraffin. Det finns färdigt smörjmedel att köpa. Vill göra egen, värmer man försiktigt 20% bivax och 80% olivolja tills det smälter ihop och låt det stelna.

Om man vill så du göra en egen form genom att göra ett avtryck i cernitlera eller 2-komponentssilikon.

Exempel på hur du kan arbeta med silverlera:

Man börjar med förberedelser inför själva modelleringen. Man startar med en plastskiva där man lägger ut två högar med kort med ett mellanrum. Man har 2-6 kort dock samma antal i båda högarna. Sen tar man lite smörjmedel på skivan och lägger leran där och smörjer leran och händerna lite. Kavla sedan ut leran med kavlen på korthögarna och leran i mitten. På så sätt får du en helt jämn bit. Anpassa tjockleken till hur djupt trycket är som du tänker använda. Lyft din lera och tryck ner den i formen. För att inte få fingeravtryck i leran kan du lägga lite gladpack mellan fingrarna och leran. Skär bort överflödig lera. Den överflödiga leran stoppar du in i plasten och ner i förpackningen igen. Lägg en bit våt hushållspapper i förpackningen och förslut.  Den våta tussen gör att leran håller sig en bra tid utan att torka. Låt leran torka av sig själv eller ta hjälp av lampa eller hårtork (försiktigt). Lyft av leran från formen och bearbeta så mycket du kan med fil och smärgel i torrt obränt skick. Värm ditt objekt med brännare till det blivit svagt rött och börja ta tiden. Rör hela tiden på brännaren så du får jämn temperatur. Du ska hålla den temperaturen i minst 4 minuter vid normal storlek. När föremålet är bränt så är det alldeles vitt och då borstar man det med en borste med speciella stålstrå. Sen har man ett matt smycke, som man kan börja polera på vanligt sätt om man vill ha det helblankt eller använda poleringsstål på bara vissa ställen man vill ha blanka.

Ring utan att använda ringplugg:

Ringar är svåra att göra för det är svårt att beräkna stoleken då leran krymper och normalt så gör man ringen lite för stor och använder en ringplugg för att ringen inte ska krympa för mycket vid bränningen. Jag bestämde mig för att göra på ett annat sätt. Jag gjorde en orm med hjälp av en akrylskiva som jag rullade fram och tillbaka över leran. Sedan gjorde jag ett ganska stort ovalt hål mitt på ormen och satte ner min sten, en kubic zirconia och var noga med att den kom under kanten för att silverleran kan sluta till och lägga sig snyggt runt stenen.  Jag hängde ormen löst över en ringregel, som jag hade insmort papper på. Där fick den torka. Jag bearbetade ringen grovt med filen. Jag brände ringen med brännare. Sedan satte jag ringen på en regel och bankade försiktigt med en plasthammare så att den blev rund. Jag kunde då prova ringen. Var den lagom så filade jag ändarna och lödde ihop ringen, var den för liten så lödde jag dit en bit. Sedan var det att slipa och polera på vanligt sätt.

När det gäller konstgjorda stenar som tål värme så bör man välja runda eller ovala. Vita kubic zirconia kan bli lite gula om de upphettas för mycket. Sargentas konstgjorda blå spineller och rubiner tål värme. Jag har testat. Aquablå kubic kan smälta över 700⁰. Svarta kubic är inte färgstabila vid bränning. Det har förekommit att ametistfärgad också har ändrat färg.

Lite att tänka på:

  • Vill man använda små pepparkaksformar så tänk på att leran inte tål aluminium vilket många formar och konserburkar (som man kan göra egna formar av) innehåller. Skydda med tejp.
  • Är leran för torr så bildas små sprickor när den böjs. Pensla med lite vatten. Se till att alltid hålla leran lagom fuktig.
  • När du limmar två delar lera med pasta så håll fingret på fogen och räkna sakta från 1000 till 1005. Värmen från fingret hjälper fogen att hålla bättre.
  • Det är bättre och lättare att bearbeta leran i torrt skick innan den är bränd. Gör så mycket sliparbete du kan då.
  • Jag upplever att bränd pasta går lättare sönder och är inte så böjlig som leran. Överhuvudet taget är bränd lera skörare än en vanlig plåt.
  • Vill man ha ett grynigt mönster så mortla torr lera och blanda i leran.
  • Glasinfattningar måste gå i ugn annars spricker glaset och max 600⁰. Man gör ett löst sittande band som sitter runt glaset som sedan smiter åt när det bränns.
  • Ska du löda på t ex en ring på ett objekt så var lite generös med lodet. Jag upplever att det går mer lod när man löder silverring och silver lera. Snäckan nedan är just blandteknik med både silversmide och silverlera. Hänget och ringen är smide och snäckan är lera. Kulan i snäckan är smide. Blandobjekt måste stämplas 925.

TILL MENYN

Form i 2 komponentssilikon. Form i 2 komponentssilikon. Form i 2 komponentssilikon. Form i 2 komponentssilikon. Form i 2 komponentssilikon. Här är en tredimentionell form i tvåkomponentssilikon. Formen delas leran trycks in och man sätter ihop den båda delarna genom att ha en lite ojämn yta som blöts och ha extra med lera. man sticker i tandpetarna när man är klar och lämnar en spicka så den kommer åt att torka. Man kan värma med en hårtork med jämna mellanrum för att leran ska torka. Det är ett tålamodskrävande arbete. Lättare är att torka den yvå bitarna för sig och löda ihop dem.
Tulpan i silverlera och smide. Tulpan i silverlera och smide. Tulpan i silverlera och smide. Tulpan i silverlera och smide. Tulpan i silverlera och smide. Tulpan där blomman och bladen är gjorda i silverlera och resten i smide.
Dödskalle i silverlera. Dödskalle i silverlera. Dödskalle i silverlera. Dödskalle i silverlera. Dödskalle i silverlera. Ett smycke med dödskalle i silverlera och resten i smide.
Ett halssmycke av ett blixtlås i silverlera. Ett halssmycke av ett blixtlås i silverlera. Ett halssmycke av ett blixtlås i silverlera. Ett halssmycke av ett blixtlås i silverlera. Ett halssmycke av ett blixtlås i silverlera. Ett blixtlås i silverlera och resten i smide på detta halssmycke. Stenen är en zirkon.
Stjärnor av silverlera Stjärnor av silverlera Stjärnor av silverlera Stjärnor av silverlera Stjärnor av silverlera Stjärnor av silverlera.
Snäcka i silverlera. Snäcka i silverlera. Snäcka i silverlera. Snäcka i silverlera. Snäcka i silverlera. Snäcka i silverlera, gjord i silikonform.
Örhänge i silverlera. Örhänge i silverlera. Örhänge i silverlera. Örhänge i silverlera. Örhänge i silverlera. Örhänge i silverlera. Tekniken som använts är silverpasta som penslas på baksidan av ett blad i lager som får torka emellan. Bladet bränns sen bort när du bränner leran.