Material jag använder när jag skapar smycken, skulpturer eller tavlor,

Silver

Silvret jag använder är finsilver, sterlingsilver och argentiumsilver.

Finsilver innehåller 99,9% silver och är stämplat 999. Jag använder det sällan på enstaka tavlor. En annan form av finsilver är silverleran som jag använder. När den är bränd så innehåller den också 99,9% silver. Blandar jag tekniker genom att löda på något i sterlingsilver blir märkningen 925 precis som sterlingsilver. Lägsta halten gäller vid blandteknik.

Sterlingsilver innehåller 92,5% silver, men sen finns det olika typer av sterlingsilver. Det vanligaste är att resten innehåller koppar. Det är det sterlingsilver vi mest använder i Sverige och det silver som jag använder. Stämpeln som används för detta silver är 925.

Argentium är ett silver som man har börjat använda alltmer på senare tid, framförallt i England och USA. Jag använder det till en del av mina tavlor och smycken. Det togs fram på 90-talet av Peter Johns som patenterade legeringen. Argentiumsilver innehåller ca 935g silver per kilo. I vanligt sterlingsilver är resten koppar, men i argentiumsilvret har man bytt ut en del koppar mot germanium, vilket ger ett smidigt och starkt silver som inte svartnar på samma sätt som vanligt sterlingsilver. Germanium vandrar i silvret och lägger sig i ytan och hindrar oxidering. Efter härdning blir det ca 2 ggr så hårt som vanligt sterlingsilver. Det kan stämplas 925 eller 935, men är det argentium så lägger man till en stämpel i form av en enhörning.

Stenar

Jag använder, i den mån jag har tillgång till, naturliga stenar. Jag letar alltid efter unika stenar framförallt till konstsmyckena. Jag skapar ibland ett smycke kring en unik sten. Det blir då en helt unik design. En rätt placerad sten kan höja ett smycke. Rätt sten till rätt smycke är ett måste. Naturliga stenar kan dock ha gått igenom vissa behandlingar. Många stenar går igenom värmebehandling för att få en bättre färg. Vissa andra stenar färgas vilket man ibland gör med diamanter. Svarta diamanter är i regel färgade. Safirer och rubiner kan gå igenom något som heter fluxbehandling vilket innebär att man på kemisk väg kan "hela" stenar med småsprickor. Detta ändrar inte stenens fysikaliska egenskaper och den kan tom bli starkare än en obehandlad sten. Detta innebär att man kan få relativt stora stenar för ett pris som gör att man kan sätta dem på ett silversmycke.

Ibland när det inte finns naturliga stenar att tillgå tex med rätt form eller färg så är det näst bästa syntetiska stenar, tex syntetisk rubin eller safir. Det innebär att stenen innehåller samma mineral som en naturlig sten men är i stället gjord i ett laboratorium. 

Det finns en konstgjord sten som heter Kubik Zirkonia som är hård och ger bra med bling. Den ska inte förväxlas med zirkon som är en naturlig sten. Kubik Zirkonia beskrivs ofta felaktig som zirkon.

Övriga material

Jag arbetar en del med glasfusing där jag gör egna figurer som läggs i i glaset. Smyckena infattas sen med hjälp av silvertråd eller så gör jag ett hänge av silver som klistras på glaset.

Silvermotiven på tavlorna kräver en bakgrund och då kan jag använda mig av målad playwood, naturliga träbitar, koppar, plåt och plast.

Jag har även börjat att arbeta en del i ren koppar.