Halssmycke av silver. Halssmycke av silver. Halssmycke av silver. Halssmycke av silver. Halssmycke av silver. Halssmycke gjort av restsilver med omsorgsfullt valda bitar som är tillfilade.
Ring i silver Ring i silver Ring i silver Ring i silver Ring i silver Här är dekorationen på ringen tillverkad av restsilver.
Smycke i restsilver. Smycke i restsilver. Smycke i restsilver. Smycke i restsilver. Smycke i restsilver. Här har jag använt restsilver med lyckat resultat i ett helt unikt smycke.

Ta tillvara rester av silver.

Vi får alla överblivet silver i form av trådar, bitar av plåt och lärorika objekt.  I princip kan man göra två saker med detta. Lite större bitar kan ändra form och ingå som en del av ett nytt smycke eller så smälter man ner silvret och gör något nytt. Ska man smälta silvret så är det ett par saker man får tänka på. Det bildas i princip alltid luft i det smälta silvret och detta beror på att smält silver drar åt sig syre från luften som i bästa fall försvinner när det svalnar. En långsam avsvalning är därför bäst, för ju fortare silvret svalnar utanpå ju fler blåsor blir kvar inne i silvret. Dessa blåsor finns oftast i det övre lagret. När man ska bearbeta en smält klump så får man räkna med att formen kanske inte blir som man tänkt, för att man får ta hänsyn till luftblåsor. Bäst är att jobba förutsättningslöst när man filar. Är man inte nöjd så är det bara att smälta om klumpen.  När man smälter så är det viktigt att använda skrot av samma sorts silver så allt har samma smältpunkt. Smälter man i en smältdegel så drar silvret gärna ihop sig till en liten kula. Lägger man silvret en bit upp i degeln kan man få en droppe. Smälter man silvret på keramisk platta så blir baksidan plattare, och man kan lättare påverka formen på silvret, genom att styra med brännarens låga och liksom jaga silvret till rätt form. Man kan också använda lödkol som man gör gropar i för att silvret ska få rätt form. En enkalre form av gjutning är gjutning i lera men det är mycket jobb för ett smycke. Man gör en form i genom att pressa ihop två metallringar fulla med lera över det man vill kopiera. Sen särar man på formen och gör kanal där silvret kan rinna in och kanal där luften kan komma ut. sätter ihop formen igen och häller i det smälta silvret. Det är inte så lätt för silvret svalnar snabbt.

Det krävs en del övning att arbeta med överblivet silver och det lyckas inte alltid, men det kan bli väldigt bra när man lyckas. Ibland smälter man inte silvret helt utan låter bitarna bara  smälta ihop. Då är det viktigt att tänka på hur man arrangerar skrotbitarna, och ibland kan man lägga en ny bit tråd runt om för att rama in skrotet (se hjärtat till höger). Silvret kan också bestämma när du vill stoppa ihopsmältningen. Ibland är det vackrare att smälta mycket och ibland är det vackrast att smälta lite eller halv om halvt.  Du bestämmer. Man kan när som helst avbryta smältningen för att polera eller trumla för att se hur det ser ut, och sedan fortsätta smälta om man inte är nöjd.

Argentiumsilver är ett undantag för det kan man smälta utan att få porer. Jag har inget skrot av mitt argentiumsilver. Jag använder allt.

TILL MENYN

Tre bitar av smält silver. Tre bitar av smält silver. Tre bitar av smält silver. Tre bitar av smält silver. Tre bitar av smält silver. Här är tre bitar som är arrangerade. Den vänstra är smälta trådar med kulor i ändarna. De två andra har slumpmässigt valda bitar men på den högra biten har jag låtit smältningen gå längre.
Smycken av restsilver Smycken av restsilver Smycken av restsilver Smycken av restsilver Smycken av restsilver Här är smycken gjorda med restsilver i mitten, och en ram av tvinnad tråd. Alltihop har smälts ihop.
Halssmycke gjort av restsilver smält som en klump på keramisk platta.. Jag dolde små porer med frästa mönster.