Tips att tänka på innan du startar ett arbete i silversmide.

När man har en idé till ett arbete så kan det vara värt att tänka på vissa saker. Man kan börja med att sätta sig ner och rita upp det man vill ha. Det kan vara bra att tänka på hur stort och tungt arbetet blir. Det kan ha betydelse. Man får bestämma sig för om man vill använda sig av halvfabrikat till delar av arbetet och vad detta ska vara. Det är viktigt att planera vilken sorts silver man ska använda och var. Sen måste man bestämma vilken eller vilka sorters plåt och tråd som är lämpligt för arbetet. Här är några saker att tänka på:

  • Rund tråd tjockare än 3mm i diametern blir klumpigt som ring.
  • Plåt till ring bör vara mellan 0,8-2mm i tjocklek.
  • Till örkrokar används ofta rund tråd med diametern 0,9 mm.
  • Ska man fläta så är det besvärlig att ta tjockare tråd än 0,8mm i diameter. Tjockare tråd kräver starka fingrar.
  • Till halsringar använd tråd som är minst 2mm i diameter.
  • Till hängsmycke använd minst 0,8mm tjock plåt.
  • Till slutna stela armband använd minst 2mm diameter på rund tråd.
  • Till breda, öppna och stela armband brukar man använda 0,8 till 1,0 mm tjock plåt.
  • Till mindre kedjelänkar används tråd med ca 1,0 diameter. Till större länkar 1,5-2,0mm diameter på tråden. Tråd som är tjockare än 2,0 i diametern är svårt att böja till mindre former.
  • Ett örhänge får inte väga merän 7g.
  • Finsilver kan vara bra att använda i fattningar då det är mjukare och inte fjädrar tillbaka lika mycket som sterlingsilver.

Nästa steg blir att räkna ut hur mycket material du behöver. Till ringar används formler. Det finns två vanliga formler. Man utgår från att omkretsen för en ring är diametern gånger π. π=3,14

  1. π•innerdiametern och sedan lägger man till 2 tjocklekar på plåten eller tråden.
  2. π•(innerdiametern+tjockleken på plåten eller tråden).

 π = 3,14

Exempel på hur man ränknar när en ring har innerdiametern 18 mm och den ska göras i plåttjocklek 1 mm.

Formel 1: 18mm x 3,14 = 56,52mm       Sen lägger man till två tjocklekar 2 x 1mm till 56,52 = 58,52mm ska den färdiga ringskenen vara.

Formel 2: 18mm + 1mm = 19mm  Sen multplicerar man 19mm med 3,14.      19mm x 3,14 = 59,66mm ska dem färdiga ringskenan vara.

Nr 1 blir lite mindre än nr 2. Till lite tjockare tråd kan nr 1 vara bättre och till lite bredare ringar kan nr 2 vara bäst. Det kan bero lite på hur man bearbetar ringen också. Ska man ha en bred ring så behöver den ofta vara lite större och då är nr 2 bäst. Breda ringar kan vara luriga bäst är att prova ut med lite bredare ringmått.

Ett annat sätt att ta reda på hur mycket material som går åt till ett smycke är att göra en pappersmodell och mäta. Då får man också en glimt hur stort arbetet ser ut i verkligheten och om det passar mig själv och man får en uppfattning om man valt rätt sorts tråd eller plåt till arbetet. Jag rekommenderar det inte till ringskenor, utom när man ska sätta något på ringskenan. Då kan man göra en pappersmodell av detta, för att se att modellen passar med handens storlek och bredden på ringskenan. 

Nästa steg som är det viktigaste steget, blir att planera ordningen på momenten du ska göra när du tillverkar smycket. Du kan ha ordningen i huvudet eller skriva ner på papper eller i mobilen. Som nybörjare skulle jag rekommendera dig att skriva ner i vilken ordning du ska arbeta. Går något fel så kan du gå tillbaka och ändra i beskrivningen till nästa gång. Detta gäller framför allt lödningarna, i vilken ordning de kommer och vilket lod du ska använda. Kanske har man fyra delar som lödas ihop till två delar som slipas och poleras var för sig innan man löder ihop dem. På det sättet kan du använda så hårt lod som möjligt. Fördelen med det är att lödskarven inte blir gul i onödan. Tänk på att öppna armband bör inte vitkokas. Planering är tråkig men viktig och man lär av sina erfarenheter.

Lycka till!

TILL MENYN

Lod till sterlingsilver Lod till sterlingsilver Lod till sterlingsilver Lod till sterlingsilver Lod till sterlingsilver Viktigt att planera hur man ska använda loden
Viktigt att välja tjocklek på tråd och plåt innan man startar. Viktigt att välja tjocklek på tråd och plåt innan man startar.
Smal silverring. Smal silverring. Smal silverring. Smal silverring. Smal silverring. Smal silverring.
Bred silverring. Bred silverring. Bred silverring. Bred silverring. Bred silverring. Bred silverring